De dominee: De ondergang van Klaas Bruinsma

29 januari 2019 11:15 | kijktips | Door Televizier

© Silverline

Tegenwoordig is Willem Holleeder met afstand de bekendste crimineel van Nederland. In de jaren 80 en 90 was die titel voor Klaas Bruinsma. De dominee toont de opkomst en ondergang van de grootste drugsbaron van Europa.

Regisseur Gerard Verhage baseerde De Dominee op het boek dat misdaadjournalist Bart Middelburg over Bruinsma schreef.

De dominee

De productie van De dominee was rommelig. Al in 1992, een jaar na Bruinsma's dood, begin Verhage aan het script van de film. Toen wilde hij er nog een zo realistisch mogelijk film van maken, waarin alle belangrijke figuren voor zouden komen.

Ook gaat het verhaal dat regisseur Gerard Verhage het script in 1995 aanpaste na dreigementen en/of omkoping van Bruinsma's voormalige lijfwacht Etienne U. Verhage heeft die geruchten altijd ontkend.

Het script paste de regisseur wel aan: hij voegde personages samen en veranderde namen. Zo heet De dominee in deze film niet Klaas Bruinsma, maar Klaas Donkers.

Hasj en wiet

In de jaren 70 begint Klaas (Peter Paul Muller) een handeltje in hasj en wiet. De zaken gaan goed: binnen de kortste keren heeft Klaas een heus imperium opgebouwd.

Dat doet hij niet allen. Hij krijgt hulp van zijn vriend en bodyguard Adri (Frank Lammers) en van de liefde van zijn leven: Annet (Chantal Janzen).

In de jaren 80 groeit Klaas – die de bijnaam De dominee krijgt omdat hij altijd zwarte kleding draagt en mensen graag de les leest – uit tot de machtigste drugsbaron van Europa.

Het succes is eindig. Klaas' drugsgebruik, zijn hoogmoed en verraad zorgen voor zijn ondergang.

Meer over