De prijsknaller

Eva Cleven en Ersin Kiris hebben het over kip

NPO 3 - vrijdag 1 april om 20:26

© KRO-NCRV
Kip is over het algemeen goedkoop verkrijgbaar. De meeste mensen kopen vooral de filets, wat overblijft komt vaak op de buitenlandse markt terecht. Eva Cleven en Ersin Kiris onderzoeken in deze aflevering van De Prijsknaller de oorsprong van goedkope kip.

‘Het meest veelzijdige stukje vlees’, zo werd kip lang genoemd. Het is alleen de vraag of Nederland dit pluimvee ook echt in al haar veelzijdigheid kent.

Kip onder de loep

Kip is over het algemeen goedkoop verkrijgbaar. De meeste mensen kiezen vooral voor de filets, wat overblijft komt vaak op de buitenlandse markt terecht. Daar zijn poten, vleugels en ruggen nóg goedkoper. Kip produceren voor zo weinig geld, dat kan niet kloppen, denken Eva Cleven en Ersin Kiris.

De Prijsknaller

Voor De Prijsknaller onderzoeken ze het goedkope gevogelte. En wat blijkt? De buitenlandse boeren betalen uiteindelijk de prijs. Aan Linda.nl vertelde Eva Cleven dat zij altijd voor eerlijke - en vaak duurdere - producten kiest. “Ik doe dat omdat ik niet wil dat anderen de dupe worden van mijn levensstijl.”

Meer over