De prijsknaller

Eva Cleven en Ersin Kiris over de eerlijke prijs van koffie

NPO 3 - vrijdag 25 februari om 20:25

© KRO-NCRV
Ersin Kiris en Eva Cleven onderzoeken in deze aflevering van De Prijsknaller waarom de koffie in de supermarkt zo goedkoop is: voor vier tot vijf euro heb je al een kilo. Krijgen koffieboeren wel een eerlijke prijs voor de bonen die ze produceren?

Bijna wekelijks stunten supermarkten met aanbiedingen voor koffie: 2+1 gratis of zelfs 1+1 gratis. Voor slechts vier tot vijf euro ligt er dan een kilo snelfiltermaling of een grote zak bonen in het boodschappenmandje. Voor velen is koffie een eerste levensbehoefte - de ochtend begint slecht zonder het traditionele bakkie - en dus pakt de consument deze ‘cadeautjes’ gretig aan.

De Prijsknaller

In De Prijsknaller onderzoeken Ersin Kiris en Eva Cleven de hele keten: hoe kan het dat koffie zo goedkoop is en krijgen de boeren wel een eerlijke prijs voor de waar die ze produceren? De presentatoren gaan op zoek naar de herkomst van deze goedkope bonen en ontdekken dat veel koffieboeren nog altijd klein worden gehouden door de grote, machtige bedrijven uit de koffie-industrie.

Meer over