De reis van de Indiërs

Narsingh Balwantsing vertrekt naar India

NPO 2 - zondag 5 december om 17:41

© NTR
Narsingh Balwantsingh reist in het drieluik De Reis Van De Indiërs door India, Suriname en Nederland. Hij vertelt het verhaal van de Indiase contractarbeiders, die na de afschaffing van de slavernij voor weinig geld werkten in diverse koloniën.

Programmamaker Narsingh Balwantsingh is nazaat van Indiase contractarbeiders. In de driedelige documentaire De Reis Van De Indiërs bezoekt hij drie verschillende landen: India, Suriname en Nederland. Hij vertelt over het lot van deze arbeiders na het afschaffen van de slavernij. Ze werden ingezet als goedkope krachten bij plantages van onder meer Nederlandse koloniën.

Narsingh Balwantsingh

Voor dit eerste deel is hij in India, waar hij een bijzondere plek bezoekt. "Het bezoeken van het geboortedorp van mijn betovergrootouders in India betekent veel voor mij. Zij keerden nooit terug naar India. Het voelt alsof ik ze eindelijk, na 108 jaar, thuis mag brengen", vertelt hij op de website Waterkant. Balwantsingh brengt het allemaal in beeld omdat volgens hem deze geschiedenis in Nederland te onbekend is.

Meer over