De wilde ruimte in met Anna

16 maart 2019 10:46 | kijktips | Door Televizier

© NASA
Anna Gimbrère gaat naar Houston voor een bezoek aan het Lyndon B. Johnson Space Center. Ze spreekt er een jonge astronaut in opleiding en krijgt toegang tot een op ware grootte nagebouwd model van ruimtestation ISS.

Astronaut worden. Duizenden jongens en meisjes dromen ervan. Zo ook de jonge Anna Gimbrère, vertelt de presentatrice in haar programma De wilde ruimte. Helaas: haar lichaam werkte niet mee. Ze werd misselijk van het bewegen in de lucht en zag haar ruimtedroom in rook opgaan. Geruststellende gedachte: ze is zeker niet de enige.

Selectie

De selectie voor de opleiding tot astronaut is streng en zelfs toelating tot de ruimtevaartschool is geen garantie voor een buitenaards avontuur. Slechts een op de drieduizend haalt het. Anna gaat deze aflevering naar het Lyndon B. Johnson Space Center in Houston en spreekt daar met Jessica Meir. Deze jonge vrouw maakt een goede kans om de ruimte in te gaan. Sterker nog, ze zou zomaar de eerste vrouw op de maan kunnen worden.

Ruimtewandeling

In het opleidingscentrum neemt Grimbrère ook een kijkje in een op ware grootte nagebouwde versie van het ISS, het ruimtestation waar Amerikanen, Russen, Europeanen en Japanners wetenschappelijk onderzoek doen. Daar leert Anna ook hoe de grootste nachtmerrie van iedere astronaut voelt: losraken van het station tijdens een ruimtewandeling. Zelfs in de simulatie is dat een beklemmende ervaring; na afloop moet de misselijke presentatrice met het zweet op haar voorhoofd echt even bijkomen van al het gedraai. Gelukkig komt die situatie nog maar zelden voor: de ruimtewandelaars zijn nu altijd gezekerd.

Meer over