De slag om de Schelde

NPO3 zendt op 4 mei 2023 de indrukwekkende Nederlandse oorlogsfilm De Slag om de Schelde uit

NPO 3 - donderdag 4 mei om 20:38

© September Film
De spannende oorlogsfilm De Slag om de Schelde speelt zich af in de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog. De film volgt meerdere personages.

Het is september 1944. D-Day is een maand of drie geleden, in de tussentijd zijn grote delen van Nederland en België al bevrijd.

De Slag om de Schelde

De haven van Antwerpen is al in geallieerde handen. De nazi’s bezetten nog Zeeland en daarmee de Schelde – de aanvoerroute naar die haven, al lijkt het een kwestie van tijd voordat ze die ook moeten opgeven.

In een mozaïekvertelling toont De Slag om de Schelde hoe het eraan toegaat in de strijd om Zeeland. De film volgt onder meer de Zeeuwse Teuntje (Susan Radder), die min of meer per ongeluk betrokken raakt bij het verzet.

Ook het verhaal van een Britse piloot die een noodlanding maakt komt aan bod. Daarnaast is er aandacht voor Marinus (Gijs Blom), een Nederlandse jongen die vrijwillig dienst nam in het Duitse leger, maar steeds meer twijfelt aan die keus.

Dit alles levert een spectaculaire, spannende en verrassend genuanceerde oorlogsfilm op.

Niet in Zeeland

Een groot deel van de opnames van De slag om de Schelde vond helemaal niet in Zeeland plaats. Regisseur Matthijs van Heijningen jr. en zijn crew filmden de meeste scènes in Litouwen.

De Zeeuwse regio waar de film zich grotendeels afspeelt is tegenwoordig beschermd natuurgebied. Er leven zeldzame diersoorten die niet gestoord mogen worden.

Daardoor kon de crew geen explosieven af laten gaan. Ander dingetje: het zou te veel geld kosten om de moderne windmolenparken in de montage uit beeld te poetsen.

Uiteindelijk vond Van Heijningen zijn ideale filmplek in Litouwen. Ze huurden een stuk land van een lokale boer.

Van hem mocht de regisseur doen met het land wat hij wilde. 

Meer over