De slimste mens

Jörgen Tjon A Fong trekt ten strijde in De Slimste Mens

NPO 1 - woensdag 9 augustus om 20:31

© Ed van de Pol
Jörgen Tjon A Fong doet zijn intrede in deze aflevering van De Slimste Mens. Hij is directeur van De Kleine Komedie in Amsterdam en maakt zelf ook theatervoorstellingen. Eerder dit jaar nog over verzetshelden uit de voormalige Nederlandse koloniën.

Voor Jörgen Tjon A Fong komt zijn deelname aan De Slimste Mens eigenlijk net een dag te laat. De directeur van De Kleine Komedie had namelijk tegen Isabelle Kafando willen spelen. Zij ligt er alleen sinds gisteren uit. 

Jörgen Tjon A Fong in De Slimste Mens

Dat hij tegen haar wilde spelen, is overigens niet voor niets. Hij vertelde in 2022 aan de Volkskrant dat hij fan is van N00b, het cabaretduo dat Kafando met Laura Bakker vormt. De cabaretière deed twee afleveringen geleden voor het eerst mee en moest helaas gisteren het spel verlaten. Zowel zij als Tjong A Fong dagen hun publiek uit om na te denken over ongemakkelijke thema’s. Bij Kafando is dat bijvoorbeeld grensoverschrijdend gedrag, Tjong A Fon houdt zich bezig met racisme en kolonialisme.

Hij presenteerde twee seizoenen van Vergeten Helden, over verzetshelden uit de voormalige Nederlandse koloniën. Ook maakte hij een voorstelling over dit onderwerp, met onder meer zangeres Monique Klemann.

Meer over