De Storm

Vijftig jaar na dato was er dan eindelijk de speelfilm over de grootste natuurramp die Nederland ooit heeft getroffen.

In de nacht van 31 januari 1953 ontstond er op de Noordzee een zware noordwesterstorm, die in combinatie met springtij en de op dat moment lage en zwakke dijken, zorgde voor de grootste natuurramp in de Nederlandse geschiedenis. Een groot deel van Zeeland, West-Brabant en de Zuid-Hollandse eilanden overstroomde, met als gevolg 1837 doden en honderdduizenden ­daklozen.

Vijftig jaar
Een ongekende ramp voor Nederland, die uiteindelijk leidde tot de bouw van de Deltawerken, die ons nu beschermen tegen hoogwater uit de Noordzee. Zo’n grote ramp schreeuwt om een verfilming, maar het duurde meer dan vijftig jaar voordat het zover was. Regisseur Ben Sombogaart (De Tweeling, Brideflight) waagde
zich uiteindelijk in 2009 aan het avontuur.

Indukwekkend
Voor het opnemen van de indrukwekkende overstromingsscènes moest de regisseur wel uitwijken naar België. Hij wilde de opnamen op het Zeeuwse eiland Tholen maken, maar daar hadden de Zeeuwen geen trek in. Het trauma zat nog altijd te diep.

Baby
Sombogaart vertelt het verhaal vanuit het perspectief van de achttien­jarige boerendochter Julia (Sylvia Hoeks) die haar baby kwijtraakt ­tijdens de overstromingen. Terwijl iedereen het water ontvlucht, keert Julia terug naar het ramp­gebied. Samen met marinier Aldo (Barry Atsma) gaat ze op zoek naar haar kind. Het is jammer dat nu juist dat gedeelte niet bijster veel indruk maakt. Dat geldt wel voor de ­eerste beelden van de film, wanneer de verschrikkelijke storm heel overtuigend over Zeeland raast.


De Storm, 21.20 Ned. 1

Reageren