De streken van Van Boven

Yvette van Boven onderzoekt immaterieel erfgoed: Chinees-Indische restaurants

NPO 2 - dinsdag 6 juni om 20:27

© AVROTROS
Het Chinees-Indische restaurant is sinds 2021 Nederland immaterieel erfgoed, maar deze keuken is niet meer zo populair als vroeger. Yvette van Boven zoekt in De Streken van Van Boven uit waarom Nederlanders steeds minder vaak 'naar de Chinees' gaan.

In de jaren 20 van de vorige eeuw maakte Nederland kennis met een heel nieuwe keuken. Yvette van Boven gaat in De Streken van Van Boven naar Rotterdam, waar het eerste Chinees-Indische restaurant zijn deuren opende.

De Streken van Van Boven

Sindsdien hebben hele generaties zich verlekkerd aan een al dan niet afgehaalde rijsttafel, babi pangang of nasi goreng. Het is dan ook niet gek dat het Chinees-Indische restaurant in 2021 werd uitgeroepen tot Nederlands immaterieel erfgoed, van de uitgebreide menukaart tot de vraag of de klant er sambal bij wil.

Maar er is ook reden tot zorg: het aantal restaurants daalt. Nu zijn er zo’n 1600, de verwachting is dat dit er in 2025 nog maar 1400 zullen zijn. Bovendien is 'de Chinees' steeds minder in trek bij Nederlanders. Van Boven zoekt uit waarom.

Meer over