De streken van Van Boven

Yvette van Boven graaft in de geschiedenis van de kibbeling

NPO 2 - dinsdag 30 mei om 20:27

© AVROTROS
Yvette van Boven graaft in De Streken van Van Boven in de geschiedenis van de kibbeling, dé vissnack van Nederland. De kok onderzoekt wie en wanneer de gefrituurde vis introduceerde. Van Boven komt al gauw terecht in de Joodse keuken.

Stukjes witvis, voorzien van een paneerlaagje en meestal geserveerd met ravigotte- of remouladesaus: wie een willekeurige viskraam bezoekt in Nederland, treft er gegarandeerd kibbeling aan. In De Streken van Van Boven leert Yvette van Boven waar de perfecte kibbeling aan moet voldoen en graaft ze in de geschiedenis van de Nederlandse snack.

Kibbeling

De gefrituurde vis heeft wat weg van Joodse viskoekjes, maar hoe zit dat precies? En wanneer kwam de kibbeling voor het eerst op de markt?

De oorsprong van de naam is wel algemeen bekend. Die komt van 'kabeljauwwang', die visboeren een paar eeuwen geleden gebruikten voor hun kibbeling. Tegenwoordig is dat wel anders. Zo krijg je bij de ene viskraam misschien wel kibbeling van schelvis, en bij de andere van heek of koolvis.

Meer over