De streken van Van Boven

De toekomst van het avg'tje in De Streken van Van Boven

NPO 2 - dinsdag 20 juni om 20:27

© AVROTROS
Thuis at Yvette van Boven bijna nooit stamppot of aardappelen, vlees en groenten (avg), maar toch wil ze weten waarom Nederland zo gek is op de Hollandse pot. Ook zoekt ze in De Streken van Van Boven uit hoe toekomstbestendig het avg'tje is.

Anders dan in andere Nederlandse huishoudens at Yvette van Boven thuis bijna nooit stamppot of aardappelen, vlees en groenten (avg). Haar moeder vond het 'onelegant eten'. Maar dat wil niet zeggen dat de dochter niet nieuwsgierig is naar de Hollandse pot. Want waarom is Nederland er zo gek op en hoe toekomstbestendig is het avg'tje?

Yvette van Boven

In De Streken van Van Boven gaat de kok met haar moeder ook terug in de tijd, want dankzij het Wannée Kookboek heeft Mariëtte van Boven veel geleerd in de keuken. In 1910 publiceerde Cornelia Wannée, directeur van de Amsterdamse Huishoudschool, negenhonderd recepten; van simpele kost tot gerechten voor fijnproevers, waaronder een recept met maar liefst 300 gram truffel. Een eeuw later is het kookboek al meer dan dertig keer herdrukt.

Meer over