De streken van Van Boven

Yvette van Boven neemt de typische Nederlandse lunch onder de loep

NPO 2 - dinsdag 27 juni om 20:26

© AVROTROS
Terwijl ander Europeanen een warme maaltijd verorberen, lunchen Nederlanders gewoon met een boterham met kaas. Yvette van Boven vraagt zich in De Streken van Van Boven af waarom de gevulde broodtrommel nog steeds zo geliefd is hier.

Terwijl de Italianen zich een bord pasta voorschotelen en de Fransen het liefst een uur lang in een bistro vertoeven, lunchen we in Nederland 'gewoon' met een boterham met kaas. Per dag gaan er zelfs gemiddeld drie à vier sneetjes doorheen.

De Streken van Van Boven

In De Streken van Van Boven is Yvette van Boven benieuwd waarom haar landgenoten graag een gevulde broodtrommel meenemen naar werk of school. Maar ze vergelijkt ook de Nederlandse lunchgewoontes met de Belgische en Duitse, zoekt uit of kaas nog altijd dezelfde bereidingswijze heeft als in de tijd van haar overgrootouders en waarom het rechthoekige busbrood al jarenlang de standaard is onder Nederlandse bakkers. Deze meest verkochte soort dankt zijn naam aan het blik - of de 'bus' - waarin het gebakken wordt.

Meer over