De surprise

Jeroen van Koningsbrugge wil dood

NPO 3 - maandag 23 augustus om 20:20

In 1998 won de Nederlandse regisseur Mike van Diem een Oscar voor Karakter. Dat had het begin van een glansrijke carrière moeten zijn. Het liep anders.

Met die Oscar in zijn koffer vertrok Mike van Diem naar Hollywood. Klaar om naam te maken als de nieuwe grote regisseur. Tenminste, dat was het plan. Het zou na Karakter maar liefst achttien jaar duren voordat Van Diem weer een film zou maken.

De surprise

Die film maakte hij niet in Hollywood. Mike van Diem keerde terug naar Nederland om De surprise te maken.

In die film – gebaseerd op een kort verhaal van Belcampo – is miljonair Jacob (Jeroen van Koningsbrugge) eenzaam. Zo eenzaam dat hij het leven niet meer ziet zitten.

Jacob wil dood. Omdat hij het niet voor elkaar krijgt zichzelf van het leven te beroven, huurt hij daar iemand anders voor in.

De miljonair sluit een contract af met het bedrijf Elysium. Op een onbewaakt moment zal een medewerker van Elysium Jacob om het leven brengen.

Georgina Verbaan

Jacob heeft het sjieke pand van Elysium nog niet verlaten of hij begint al spijt te krijgen van die beslissing. En dat komt allemaal door één persoon: Anna (Georgina Verbaan).

Jacob is een doodskist aan het uitzoeken als hij haar ontmoet. Anna heeft net als hij zojuist een moordcontract met Elysium afgesloten.

Langzaam maar zeker vallen Anna en Jacob voor elkaar. Door die ontluikende liefde willen ze misschien zelfs niet meer dood.

Maar ja, zie de werknemers van Elysium maar eens tegen te houden. Of dat lukt? Je ziet het in De surprise.

Scarlett Johansson

Mike van Diem had al jaren plannen om het verhaal De surprise van Belcampo te verfilmen. Al voordat hij aan Karakter begon was hij ermee bezig.

Ook in Hollywood bleef hij werken aan een verfilming. Scarlett Johansson was in beeld voor de hoofdrol.

Uiteindelijk ging dat niet door: Van Diem was er niet van overtuigd dat Johansson een komische rol zou kunnen spelen.

Meer over