De tranen van Tito

Zeven weken door voormalig Joegoslavië

NPO 2 - zondag 19 december om 20:20

© BNNVARA
In zeven weken reist Iva Bicanic in De Tranen van Tito door voormalig Joegoslavië. De regio met de vele verschillende volkeren viel na de dood van alleenheerser Tito uiteen met een reeks oorlogen tot gevolg. Wat is er nog voelbaar van de strijd?

Na de dood van alleenheerser Tito in 1980 valt Joegoslavië langzaam uit elkaar. Bloedige oorlogen tekenen de jaren 90 en tegenwoordig bestaat de regio uit zeven onafhankelijke landen. Iva Bicanic bezoekt ze allemaal in haar reisserie De Tranen van Tito.

Kroatië

Te beginnen in Kroatië, de geboorteplek van haar ouders waar ze vaak vakantie vierde. In zeven weken voert de reis langs grauwe steden en verwoeste landschappen. Maar er zijn ook nog genoeg sprookjesachtige plaatsen, de oorlog heeft lang niet alles verwoest in voormalig Joegoslavië.

En verder ontmoet Iva natuurlijk de bevolking. Wat is er over van het broederschap uit de tijd van Tito, toen alle volken konden samenleven? En zijn de oorlogen, die twintig jaar geleden eindigden, nog voelbaar in de regio?

Meer over