De Vaandeldrager vijf

Een kunstwerk in het Rijksmuseum dreigt vernietigd te worden in De Vaandeldrager vijf

NPO 3 - donderdag 25 januari om 20:25

© Hazazah Pictures
Een groep dringt het Rijksmuseum binnen bij de onthulling van Rembrandts De vaandeldrager. Ze dreigen het kunstwerk te vernietigen, tenzij hun vriendin die slachtoffer is van het toeslagenschandaal haar dochter terugkrijgt.

In de winter van 2021 kocht de Nederlandse regering voor ruim 150 miljoen euro De vaandeldrager van Rembrandt.

De Vaandeldrager vijf

Scenarioschrijver Shariff Nasr en regisseur Joost van Hezik gebruikten dat als inspiratie voor de Telefilm De Vaandeldrager vijf.

Tijdens de presentatie in het Rijksmuseum nemen vijf activisten het schilderij in gijzeling. Ze eisen dat hun vriendin Debbie, een slachtoffer van de toeslagenaffaire, haar dochter weer mag zien.

Gebeurt dat niet, dan steken ze De vaandeldrager in brand. Van Hezik laat zien hoe het hen vergaat én hoe politieonderhandelaar Marco (Bas Keijzer) de gijzeling tot een goed einde probeert te brengen.

Daarbij stippen Nasr en hij veel onderwerpen aan – van de toeslagenaffaire en de kritiek op de aankoop van het schilderij tot sensatiebeluste nieuwsmedia en de groeiende kloof tussen arm en rijk – zonder daarbij de controle over het verhaal te verliezen.

Pleidooi

Regisseur Joost van Hezik heeft een duidelijk doel voor ogen met De Vaandeldrager vijf. Hij wil de Nederlandse maatschappij een spiegel voorhouden.

Hij wil laten zien hoe iedereen meedraait in een maatschappij zonder menselijkheid. Hij zou dat graag zien veranderen: “Deze film is een pleidooi voor de terugkeer van die menselijke maat.”

Hij vervolgt: “Daarnaast wil ik een lans breken voor alle gedupeerden van onze falende overheid. Voor de slachtoffers van het belastingschandaal in het bijzonder, voor eigenlijk iedereen met een hart, en zelfs voor dat idioot dure schilderij.”

Meer over