De veroordeling

Fedja van Huêt ontmaskert leugenaars in De Veroordeling

NPO 2 - vrijdag 22 september om 00:21

© filmdepot.nl/api
De Veroordeling is een verfilming van het boek dat onderzoeksjournalist Bas Haan over de Deventer moordzaak schreef.

Jarenlang was Nederland in de ban van de Deventer moordzaak. Een strafzaak die meerdere malen werd herzien en ervoor zorgde dat hoofdverdachte Ernest Louwes telkens werd vrijgelaten, om vervolgens later opnieuw veroordeeld te worden.

De veroordeling

Opiniepeiler Maurice de Hond bleef (onterecht) volhouden dat Louwes niet de dader was. Hij wist steeds meer mensen, inclusief journalisten, ervan te overtuigen dat hij wel onschuldig moest zijn.

Journalist Bas Haan schreef hier een boek over: De Deventer moordzaak, het complot ontrafeld. In de film De veroordeling is te zien hoe Bas Haan (gespeeld door Fedja van Huêt) zicht vastbijt in deze zaak en met feiten de strijd aangaat met de complottheorieën van Maurice de Hond.

Regisseur Sander Burger heeft zeven jaar nodig gehad om het boek te verfilmen. Het lukte maar niet om een omroep te vinden die bereid was om zich aan het project te verbinden.

Yorick van Wageningen

Yorick van Wageningen speelt Michaël de Jong, de ‘klusjesman’ die volgens Maurice de Hond de moord gepleegd zou hebben. Hij won voor die rol het Gouden Kalf voor beste bijrol.

Van Wageningen kwam zijn prijs niet zelf ophalen. Michaël de Jong nam het Kalf in ontvangst. In zijn speech zei hij dat de cast en crew van De veroordeling hem zijn leven hadden teruggegeven.

Meer over