De verwondering

Lenny Kuhr openhartig over stemproblemen in De Verwondering

NPO 2 - zondag 27 maart om 08:28

© KRO-NCRV
Lenny Kuhr verloor in 1993 haar stem. Dat was voor de Songfestivalwinnaar van 1969 het begin van een traumatische periode die zeven jaar duurde, zo vertelt ze deze week in De Verwondering. De zangeres kwam sterker uit deze crisis en zingt weer als vanouds. 

Het leven van Lenny Kuhr draait om muziek, zang en optreden. Niet voor niets is haar lijflied ‘De Troubadour’, de beroemde meezinger waarmee ze in 1969 het Eurovisie Songfestival won.

Lenny Kuhr in De Verwondering

In De Verwondering blikt de zangeres samen met Annemiek Schrijver terug op de duistere periode in haar leven waarin ze haar band met de muziek kwijtraakte. In 1993 verloor ze tijdens een optreden om onverklaarbare redenen haar stem. Wekenlang kon ze niet eens praten. Ineens moest ze zichzelf de vraag stellen wie ze was zonder haar zo kenmerkende geluid. Het leidde tot een identiteitscrisis die haar dwong lang en eerlijk naar zichzelf te kijken.

Lenny Kuhr kreeg pas na zeven jaar haar stem weer volledig terug en inmiddels klinkt ze naar eigen zeggen krachtiger dan ooit.

Meer over