De verwondering

De identiteitscrisis van Lenny Kuhr

NPO 2 - zondag 15 mei om 08:07

© KRO-NCRV
Lenny Kuhr verloor in 1993 haar stem. Dat was voor de Songfestival-winnaar van 1969 het begin van een traumatische periode die zeven jaar duurde. De zangeres kwam sterker uit deze crisis en zingt weer als vanouds. Ze vertelt erover in De Verwondering.

Het leven van Lenny Kuhr draait om muziek, zang en optreden. Niet voor niets is haar lijflied De Troubadour, de beroemde meezinger waarmee ze in 1969 het Eurovisie Songfestival won. In De Verwondering blikt de zangeres samen met Annemiek Schrijver terug op de duistere periode in haar leven waarin ze haar band met de muziek kwijtraakte.

Lenny Kuhr

In 1993 verloor ze tijdens een optreden om onverklaarbare redenen haar stem. Wekenlang kon ze niet eens praten. Ineens moest ze zichzelf de vraag stellen wie ze was zonder haar zo kenmerkende geluid. Het leidde tot een identiteitscrisis die haar dwong lang en eerlijk naar zichzelf te kijken. Lenny Kuhr kreeg pas na zeven jaar haar stem weer volledig terug en inmiddels klinkt ze naar eigen zeggen krachtiger dan ooit.

Meer over