De villamoord

Driedelige documentaireserie De villamoord legt dwaling bloot

NPO 2 - donderdag 19 augustus om 22:10

© KRO-NCRV

De villamoord is een driedelige documentaireserie over mogelijk de grootste gerechtelijke dwaling in de Nederlandse geschiedenis. Bij deze roofmoord in Arnhem (1998) werd één vrouw doodgeschoten; negen mannen zijn veroordeeld. 

De makers van De villamoord reconstrueren de gebeurtenissen met veroordeelden, oud-rechercheurs en nabestaanden én doen eigen onderzoek op basis van het politiedossier en 160 verhoortapes. Wat blijft er, twintig jaar na dato, over van het politieonderzoek en welke sporen heeft dit drama nagelaten in de levens van betrokkenen?

Onschuldig

In 1998 wordt in een villa in Arnhem een oudere vrouw vermoord. Een vriendin van haar overleeft op wonderbaarlijke wijze de moordaanslag. Een groep van negen mannen wordt veroordeeld voor deze moord. Een van hen, Dave Kuils, pleegt kort na de veroordeling zelfmoord in de gevangenis. In zijn afscheidsbrief houdt hij vol dat hij onschuldig is. Ruim twintig jaar later zoekt Dave's zus nog altijd naar de waarheid: wat is er misgegaan zijn bij dit politieonderzoek? Hoe kwamen de negen mannen eigenlijk zo plotseling in beeld? En wat gebeurde er allemaal in die verhoorkamers?

Verhoortapes

Op ruim 160 verhoortapes is te zien hoe de veroordeelde mannen urenlang onder druk werden gezet door de rechercheurs, onder wie ook teamleider Ad Baars, de man die ook de Puttense moordzaak leidde. Veroordeelde Ömer vertelt hoe hij bang werd gemaakt door de verhoorders, hoe hem woorden in de mond werden gelegd en hoe hij vaak maar wat in het wilde weg raadde. En toch werden negen mannen veroordeeld op basis van Ömers bekentenissen.

Meer over