De zitting

Jacob Derwig voor de rechter in actuele Telefilm

NPO 3 - zondag 19 september om 20:20

© BNNVARA
De zitting is een rechtbankdrama waarin een schrijfster een politicus aanklaagt wegens seksueel misbruik.

Vlak voor de verkiezingen kan een politicus geen slechte publiciteit gebruiken. Veel slechter dan de pers die de gedoodverfde nieuwe premier Fabian Ploch (Jacob Derwig) in deze Telefilm krijgt, kan het niet: hij staat terecht wegens seksueel misbruik.

De zitting

Schrijfster Amanda Richter (Kim van Kooten) heeft hem voor de rechter gesleept. Ze beweert dat hij haar 25 jaar geleden op een studentenfeestje heeft verkracht. Regisseur Saskia Diesing brengt de rechtszaak gedetailleerd en met oog voor beide partijen in beeld. Echte duidelijkheid geeft ze nooit. Is Ploch zo onschuldig als hij beweert of klopt het verhaal van Richter? Waarom brengt ze de zaak eigenlijk nu pas naar buiten en wat is de invloed van de tijd op haar herinneringen aan het voorval? Die en andere vragen maken van De zitting een onderhoudende, boeiende én maatschappelijk relevante film.

Lykele Muus

Kim van Kooten is niet de enige acteur in deze film die 'bijklust' als (scenario)schrijver. Ook Lykele Muus, die hier de advocaat van Amanda Richter speelt, acteert en schrijft. In 2015 verscheen Eland, zijn debuutroman. Daarna volgden nog We doen wat we kunnen en Zo kan het dus ook. Ook het scenario van De zitting is van zijn hand. 

Meer over