Den skyldige

Loeispannende Deense thriller

NPO 3 - vrijdag 20 november om 22:35

© media.broadcastselector.com
Het is bijna oneerlijk hoe nagelbijtend spannend deze Deense thriller is. Je ziet bijna de hele tijd alleen maar een man aan een telefoon en toch zit je op het puntje van je stoel.

Een man, een verleden en een telefoon. Meer heeft Gustav Möller niet nodig om zijn regiedebuut nagelbijtend spannend te maken.

Den skyldige

Politieagent Asger Holm (Jakob Cedergren) is op non-actief gesteld. Daarom werkt hij nu tijdelijk bij de alarmcentrale.

Hij is daar niet op zijn plek: Asger schoffeert zijn collega’s én de mensen die voor onbeduidende dingen het alarmnummer bellen. Totdat in Den skyldige dat ene telefoontje komt.

Asger krijgt een vrouw aan de lijn, die beweert dat ze wordt ontvoerd, dat ze belt vanuit de auto van haar ontvoerder. Met slechts zijn telefoon en zijn instinct doet Asger wat hij kan om haar te redden.

Regisseur Möller laat de kijker nooit zien wat er aan de andere kant van de lijn gebeurt. Het geeft hem de ruimte om Asger verder uit te diepen, om te laten zien waarom hij door fouten uit het verleden nu zo graag – misschien zelfs wel te graag – het goede wil doen.

Gustav Möller

YouTube leverde Gustav Möller de inspiratie voor Den Skyldige. Daar ‘zag’ hij een filmpje van een ontvoerde vrouw die het alarmnummer belde terwijl haar ontvoerder in de buurt was.

Door dat geluidsclipje ging Möller inzien dat alleen een geluidsfragment een heel verhaal kan vertellen. Dat daar – zelfs in een film – lang niet altijd beeld voor nodig is.

Hij maakte de film met een stel bekenden. De cameraman, de producent en de editor kende Möller nog van de Deense filmacademie.

Meer over