Denkend aan Holland

Janny en André bezoeken Slot Loevestein in Denkend aan Holland

NPO 1 - zaterdag 9 september om 21:37

© MAX
Janny en André leggen in deze aflevering van Denkend aan Holland aan in Gorinchem, door de ANWB erkend als de mooiste vestingstad van Nederland. Zijn de twee net zo onder de indruk? En aan de overkant van de Merwede krijgen ze een rondleiding door Slot Loevestein.

Is de koffie klaar? Dan mogen de trossen los voor een nieuw vaartochtje in Denkend aan Holland. Eerste aanlegplaats is Gorinchem, door de ANWB gekwalificeerd als mooiste vestingstad van Nederland. Zijn Janny en André net zo onder de indruk van het historische plaatsje? Het volgende stukje varen duurt niet lang, maar voert wel over de drukke Merwede. Even oppassen dus voor stuurman André. Veilig aangekomen in de haven van Woudrichem krijgt het duo een rondleiding door Slot Loevestein.

Kasteel Loevestein

Het kasteel, dat ooit dienstdeed als gevangenis, is onlosmakelijk verbonden met Hugo de Groot. De beroemde rechtsgeleerde wist in 1621 te ontsnappen door zich in een boekenkist te verstoppen. Janny en André zijn benieuwd hoe hij dat precies voor elkaar heeft gekregen.

Hugo de Groot was een wonderkind: op zijn elfde werd hij toegelaten aan de universiteit van Leiden. Hij wordt nu gezien als een van de grondleggers van het volkenrecht, maar in de zeventiende eeuw was dat wel anders. Na religieuze meningsverschillen werd hij in 1619 opgesloten in Slot Loevestein. Hij verslond er kisten vol boeken en verzon uiteindelijk zijn beroemde list.

Denkend aan Holland

Janny en André krijgen dit verhaal tijdens een rondleiding te horen en luisteren geboeid. Daarna zit de eerste dag van deze etappe erop. De volgende ochtend wachten nog een roeiwedstrijd en een bezoek aan het schilderachtige Heusden.

Wanneer is Denkend aan Holland te zien?

Denkend aan Holland is elke zaterdag om 21:30 uur te zien bij Omroep MAX op NPO1.

Meer over