Detroit

Een zwarte bladzijde in de geschiedenis

CANV - vrijdag 23 april om 21:20

1967, Detroit. Drie mensen komen om wanneer de politie een gewelddadige inval pleegt in een pand in een zwarte wijk van de stad.

Wat volgt zijn rellen, heftige rellen. De langste rellen uit de geschiedenis van Amerika.

Detroit

Het incident bij het pand is de druppel voor de zwarte bevolking in Detroit. Jarenlang kan de politie daar onbestraft politiegeweld en andere mensenrechtenschendingen plegen. De zwarte bevolking pikt het niet meer. Vijf dagen lang uiten ze hun frustratie. Deze wordt met nog meer geweld neergeslagen. Als je de beelden terugziet, waan je je in een heus oorlogsgebied. Vergeet niet, we hebben het hier over de Amerikaanse stad Detroit.

Kathryn Bigelow

Bigelow heeft al heel wat jaren ervaring met het maken van politiek getinte films. Met The Hurtlocker en Zero Dark Thirty toonde ze het publiek aan dat ze in staat is gevoelige onderwerpen streng onder de loep te nemen. In Detroit gaat ze een stapje verder. Ze zit bij bepaalde scènes zo dicht op de huid, dat je als kijker niet weg kunt kijken. Je voelt je bijna medeplichtig. Dit is ongemakkelijk, maar ruim vijftig jaar na dato toont deze film nog maar eens aan hoe relevant dit onderwerp nog steeds is. 

 

 

Meer over