Disturbia

Shia LaBeouf verdenkt buurman van moord

NET 5 - vrijdag 13 november om 22:15

© http://www.paramount.de/Info/Nutzungsbedingungen
Een tiener met huisarrest doodt de tijd met het bespieden van de buren. Dan denkt hij dat hij de buurman een moord ziet plegen.

Tiener Kale (Shia LaBeouf) was al geen lieverdje, maar sinds de dood van zijn vader is hij helemaal onhandelbaar.

Disturbia

Hoe begripvol zijn omgeving ook is, er zijn grenzen. Een van die grenzen is in Disturbia fysiek geweld.

Dus als Kale een leraar een klap verkoopt, is de maat vol. Zijn straf is elektronisch huisarrest: Kale krijgt een enkelband om en mag niet verder dan dertig meter van zijn huis weglopen.

In het begin doodt hij de tijd met computerspelletjes, tot zijn moeder hem dat verbiedt. Daarom gaat Kale bij gebrek aan beter de buren maar bespieden.

Dat levert nogal een schok op: Kale vermoedt dat hij zijn buurman een moord zien plegen. Maar ja, hoe bewijs je dat als je zelf je huis niet uit mag?

Alfred Hitchcock

Komt het verhaal van Disturbia je bekend voor? Dat kan: het lijkt behoorlijk op dat van Rear Window, de klassieker van Alfred Hitchcock uit 1954.

De film van Hitchcock is gebaseerd op het korte verhaal It had to be murder van Cornell Woolrich. De erfgenamen van Woolrich zagen de overeenkomsten ook.

En daar waren ze niet blij mee. Producent Steven Spielberg had hun niet gevraagd of hij het verhaal mocht gebruiken.

In de rechtszaal hield hun protest geen stand. De rechter vond de overeenkomsten niet groot genoeg om het plagiaat te noemen.

Meer over