Dit is de kwestie

Is het tijdperk van baarschaamte aangebroken?

NPO 2 - donderdag 2 juni om 20:25

© EO
De beste manier om het milieu en het klimaat te ontzien is minder kinderen krijgen. Tijs van den Brink, Margje Fikse en Kefah Allush vragen zich in Dit Is de Kwestie af of na vlieg- en vleesschaamte nu de tijd is gekomen voor baarschaamte.

De ecologische voetafdruk geeft aan in hoeverre iemand het milieu en het klimaat belast. Wie deze voetafdruk wil verkleinen kan bijvoorbeeld minder vliegen, minder vlees eten of elektrisch gaan rijden. Wat pas echt helpt is minder kinderen krijgen. De jaarlijkse voetafdruk van ieder kind is het equivalent van de CO2-uitstoot van 36 trans-Atlantische retourvluchten. Met wat minder mensen op het aardoppervlak zou onze planeet er een stuk beter aan toe zijn.

Baarschaamte

In Dit Is de Kwestie stellen Tijs van den Brink, Margje Fikse en Kefah Allush de vraag of na de vlieg- en vleesschaamte nu het tijdperk van de baarschaamte is aangebroken. En hoe is dit te verenigen met de kerstboodschap van paus Franciscus, waarin hij Nederland opriep om juist meer kinderen te krijgen?

Meer over