Dit is de kwestie

Ethische dilemma's over doodgaan in slot Dit Is de Kwestie

NPO 2 - donderdag 7 juli om 20:26

© EO
Is men het doodgaan verleerd? Artsen vragen zich af of er niet vaker overwogen moet worden te stoppen met een behandeling. Vriendinnen Caren en Karin kunnen uit eigen ervaring meepraten over deze ethische kwestie en doen dat in Dit Is de Kwestie.

Een grote meerderheid van de artsen vindt dat er meer oog moet zijn voor het stoppen van (onnodige) behandelingen. De praktijk is anders: men gaat vaak tot het uiterste om de patiënt te genezen of diens leven te verlengen. Waarom eigenlijk? Wat is er mis met doodgaan? De laatste aflevering van Dit Is de Kwestie gaat over de ethische dilemma's bij het eindeloos doorbehandelen bij ziekte.

Dit Is de Kwestie

Vriendinnen Caren en Karin kregen beiden te maken met een partner die te lang werd doorbehandeld. Caren wist tijdig het proces te stoppen. Karin vond dat zij door de artsen aan de zijlijn werd geschoven. Jan Anne Roukema, hoogleraar Kwaliteit van Leven, ziet een verband met de ontkerkelijking. "Toen Nietzsche verklaarde dat God dood is, is het gesodemieter begonnen."

Meer over