Dit is de kwestie

Dit Is de Kwestie vraagt zich af of dikkere mensen een hogere zorgpremie moeten betalen

NPO 2 - woensdag 4 oktober om 22:17

© EO
Obesitas is een groeiend probleem dat de samenleving voor hoge zorgkosten plaatst. Tijs van den Brink, Margje Fikse en Kefah Allush buigen zich in Dit Is de Kwestie over de vraag of dit een hogere zorgpremie voor dikke mensen rechtvaardigt.

In zijn column in het FD pleitte Jort Kelder eerder dit jaar voor een hogere zorgpremie voor dikke mensen. "Dikkerds zijn duur", aldus Kelder, die de vergelijking trekt met de autoverzekering. Brokkenpiloten betalen meer premie, dus waarom zouden dikke mensen die aansturen op diabetes, hartfalen en kanker ook niet meer betalen? De stelling kwam hem op flinke kritiek te staan.

Dit Is de Kwestie

Dit Is de Kwestie gooit de knuppel opnieuw in het hoederhok met de ongemakkelijke vraag of een hogere zorgpremie voor dikke mensen een goed idee is. Het obesitasprobleem plaatst de samenleving voor hoge zorgkosten. Is het redelijk om de rekening bij de patiënten zelf te leggen? Tijs van den Brink, Margje Fikse en Kefah Allush bekijken het dilemma vanuit verschillende perspectieven.

Meer over