Doctor Sleep

Omarmt Ewan McGregor zijn speciale gave in Doctor Sleep?

SBS 9 - zondag 10 september om 20:30

© Warner Bros.
Een vervolg op de klassieke horror The Shining maken voelt een beetje als heiligschennis, maar horrorspecialist Mike Flanagan durfde die uitdaging toch aan. Met als resultaat: Doctor Sleep.

In 1980 joeg Jack Nicholson in The Shining iedereen op de kast als Jack Torrance, de hoteloppasser die zijn vrouw en zoontje Danny er plots begon te terroriseren. ‘Here’s Johnny!’ 

Doctor Sleep

In dit vervolg ontmoeten we de inmiddels volwassen Dan (Ewan McGregor), die met alcohol zijn traumatische verleden en speciale gave onderdrukt. Maar hij besluit zijn leven om te gooien en ‘het licht’ weer toe te laten. Nuchter en wel ontdekt hij een groep rondreizende griezels die zich voeden met levensadem van kinderen met ‘het licht’. 

Ook deze bovennatuurlijke thriller is gebaseerd op werk van horrorkoning Stephen King. Met de aankleding is weinig mis, maar Doctor Sleep is veel te lang en daardoor niet zo angstaanjagend als bedoeld: dit wordt helaas geen onversneden horrorklassieker.

Stephen King

Regisseur Mike Flanagan moest behoorlijk zijn de best doen om Stephen King te overtuigen van zijn insteek voor Doctor Sleep.

Het is geen geheim dat King niet blij was met Stanley Kubricks versie van The Shining.
Hij had dan ook liever een vervolg gezien op de gelijknamige miniserie uit 1997. Flanagan moest hem er van overtuigen dat het publiek de film beter kent en dat die de voorkeur geniet.

Doctor Sleep moest dus wel een vervolg worden op de film en niet op de miniserie.

Meer over