Clinton Young en zijn deal met de dood

24 september 2021 12:49 | kijktips | Door Jacob-Jan van de Groep

In verband met de actuele situatie rondom Clinton Young wordt deze documentaire nog een keer uitgezonden. De Amerikaan mag na bijna twintig jaar de dodencel in Texas verlaten.

De afgelopen jaren filmde documentairemaker Jessica Villerius de veroordeelde Clinton talloze keren in de dodencel in Texas, waar ze alleen met hem mag praten als hij in een stalen constructie en achter glas plaatsneemt. Villerius ging ook langs bij zijn moeder, een groot deel van zijn familie en medegedetineerden. Het laat de rauwe kant van het verdriet van familie van een terdoodveroordeelde zien. Clinton’s moeder Carla: "Dat is mijn kind, daar in die kooi. Ik zou zonder nadenken zijn plaats innemen als dat zou betekenen dat hij weer thuis zou komen."

Procedure

Woensdag werd bekend dat de gehele strafrechtelijke procedure opnieuw niet en de Amerikaan niet langer veroordeeld is. Clinton Young werd als negentienjarige tiener ter dood veroordeeld voor een dubbele moord. Hij wachtte al twintig jaar in de dodencel in Texas op zijn executie. Vanaf het allereerste moment heeft hij volgehouden de moord niet te hebben gepleegd. De Rotterdamse advocate Merel Pontier stond hem sinds 2019 bij.

Meer over