Documentaire Thomas Dekker: Niemand Kent Mij

27 juni 2011 06:10 | kijktips | Door Televizier

Waar ging het mis met Thomas Dekker, het grootste wielrentalent van zijn generatie? In 2009 mocht hij niet starten in de Tour de France, omdat hij doping had gebruikt.

Over vier dagen, op 1 juli, loopt de tweejarige schorsing af die voormalig Rabobank-renner Thomas Dekker (26) kreeg opgelegd van de UCI (Internationale Wielerunie), omdat hij in 2007 doping had gebruikt. Dit werd pas in 2009 definitief vast gesteld, enkele dagen voordat Dekker de Tour de France zou rijden – hij gaf de fraude uiteindelijk toe. 

Rustig nieuw begin
Op 2 juli begint de Ronde van Frankrijk weer, maar Dekker moet deze laten schieten. Hij heeft wel weer een nieuwe ploeg, het Amerikaanse Garmin-Cervélo, maar zal rustig moeten beginnen. Want ook al had de renner de laatste twee jaar genoeg tijd om na te denken, zo’n schorsing hakt er wel in.

Lastpak
Het grootste wielrentalent van zijn generatie – hij zou de nieuwe Nederlandse Tourwinnaar moeten worden – bleek in zijn vorige leven een flamboyante lastpak die steevast zijn eigen (foute) plan trok. Waar ging het mis? En is er nog hoop voor de toekomst? In de documentaire Niemand kent mij zoekt Geertjan Lassche samen met Dekker naar een antwoord.

Meer over