Dokter Ruben

Ruben Terlou bezoekt het 'sombere' Siberië in Dokter Ruben

NPO 2 - zondag 29 oktober om 20:18

© VPRO
Ruben Terlou is in deze aflevering van Dokter Ruben in Siberië, waar artsen dungezaaid zijn. Alcoholisme en zelfdoding zijn hier voorname doodsoorzaken. In deze deprimerende streek stuit hij in de Stad van de Zon op een opvallend vrolijke gemeenschap.

In Siberië is het met de volksgezondheid niet best gesteld. Artsen zijn er schaars en wat vermaak betreft is er niet veel meer te doen dan je te buiten gaan aan alcohol. Naast alcoholisme is zelfdoding een belangrijke doodsoorzaak in het uitgestrekte en onherbergzame Siberië.

Dokter Ruben

In Dokter Ruben ontmoet Ruben Terlou een plattelandsarts die verantwoordelijk is voor een gebied zo groot als de provincie Utrecht. Terlou vraagt zich af of de ellendige toestand van de bevolking te maken heeft met het gebrek aan gemeenschapszin, want sinds de val van de Sovjet-Unie is ook de structuur uit de samenleving verdwenen. In de Stad van de Zon vindt hij echter een gemeenschap met afwijkende opvattingen en opvallend vrolijke mensen. De autoriteiten beschouwen het als een sekte.

Meer over