Dolor y gloria

Antonio Banderas kijkt terug in Dolor y Gloria

NPO 2 - vrijdag 4 augustus om 23:27

© Plurimedia
Een filmregisseur krijgt in de film Dolor y Gloria te maken met ouderdomskwalen. Ondertussen worstelt hij met zijn creativiteit.

Filmregisseur Salvador Mallo (Antonio Banderas) merkt aan alles dat hij ouder wordt. Zijn lijf begint hem in de steek te laten en ook zijn geest lijkt het de laatste tijd wat af te laten weten.

Dolor y gloria

Waar hij vroeger ideeën te over had, ligt zijn creativiteit nu al tijden stil. Zijn carrière zou dus wel eens voorbij kunnen zijn.

In dezelfde periode vertelt een producent hem van de plannen om Mallo's eerste film te restaureren en opnieuw uit te brengen.

Dat brengt hem in contact met Alberto Crespo (Asier Etxeandia), die destijds de hoofdrol speelde.

Regisseur Pedro Almodóvar gebruikt in Dolor y gloria het personage Salvador als verlengstuk van zichzelf, als manier om terug te kijken op zijn carrière, zijn oeuvre en de pijn en de glorie die het regisseursschap hem gebracht heeft. Dat zijn goede vriend Banderas de hoofdrol speelt maakt dat verhaal des te indrukwekkender.

Antonio Banderas

Regisseur Pedro Almodóvar en zijn hoofdrolspeler Antonio Banderas zijn dus met elkaar bevriend. Die vriendschap gaat een heel eind terug. Al in 1982 werkte het duo voor het eerst samen, in Laberinto de pasionesDolor y gloria is alweer de achtste film die de twee samen maken.

Ook met Penélope Cruz, die in flashbacks Salvadors moeder speelt, werkt de regisseur graag samen. Dit is haar zesde Almodóvar-film. Hun zevende samenwerking Madres paralelas is ook al verschenen.

Meer over