Dr. No

Sean Connery schrijft geschiedenis in allereerste James Bond-film Dr. No

RTL 7 - woensdag 22 november om 20:27

© MGM
In deze allereerste James Bond-film gaat 007 achter superschurk Dr. No aan.

In 1953 verscheen Casino Royale, Ian Flemings eerste roman over geheim agent James Bond. Hij is meteen populair.

Dr. No

Toch duurt het nog negen jaar tot 007 de overstap naar het witte doek maakt. In 1962 is het dan eindelijk zover: dankzij Dr. No kan het bioscooppubliek nu ook genieten van de gesoigneerde geheim agent en zijn spitsvondige oneliners.

Als geheim agent Strangways overlijdt, stuurt MI6-chef M zijn beste man eropaf. James Bond (Sean Connery) gaat naar Jamaica om uit te zoeken wie zijn collega heeft omgebracht.

Hun onderzoek op het tropische eiland brengt 007 en CIA-collega Felix Leiter (Jack Lord) op het spoor van Dr. No (Joseph Wiseman). Deze toch redelijk geflipte superschurk is van plan de ruimtereizen waar NASA mee bezig is te saboteren.

Bondgirl

007 moet hem zien te stoppen. Daarbij is hij grotendeels op zijn eigen slimheid aangewezen: in Dr. No beschikt James Bond nog niet over zijn zo kenmerkende technische snufjes.

Meesterknutselaar Q en zijn gadgets doen pas in opvolger From Russia with Love hun intrede. Bond rijdt ook niet in dure auto's, daar was simpelweg geen budget voor. Een ander klassiek 007-element is wel aanwezig. Ursula Andress is onvergetelijk als Bondgirl Honey Ryder.

Sean Connery

Hoofdrolspeler Sean Connery werd al vroeg kaal. Op zijn zeventiende begon de Schotse acteur zijn haar al te verliezen. Toen hij Dr. No maakte was Connery een dertiger. Omdat een kale James Bond geen porem isdroeg hij tijdens de opnames een haarstukje. In de latere Bondfilms draagt hij zelfs een volledige pruik.

Meer over