American Beauty

Kevin Spacey heeft het helemaal gehad in American Beauty

Paramount - woensdag 12 april om 20:30

© Lorey Sebastian
"My name is Lester Burnham. I'm 42 years old. In less than a year, I'll be dead. In a way, I'm dead already." Met deze zin opent American Beauty.

Je moet het maar durven: een film openen door je hoofdpersoon aan te laten kondigen dat hij het einde van de film niet gaat halen. Regisseur Sam Mendes doet het in American Beauty.

American Beauty

Die hoofdpersoon is Lester Burnham (Kevin Spacey), een uitgebluste veertiger met een saaie kantoorbaan. Thuis vergaat het Lester al niet veel beter.

Zijn puberdochter Jane (Thora Birch) vindt haar vader een enorme sukkel. De relatie met zijn vrouw Carolyn (Annette Bening) heeft ook betere tijden gekend. Al met is het niet heel gezellig in huize Burnham.

Lester zakt steeds verder weg in zijn midlifecrisis. Tot Jane haar schoolvriendin Angela (Mena Suvari) mee naar huis neemt.

Palief valt als een blok voor de jonge blonde schone. Sterker nog: Lester besluit in American Beauty zijn leven helemaal om te gooien om indruk op haar te maken.

Hij neemt ontslag en zegt Carolyn eens goed de waarheid. En – zoals het nou eenmaal hoort bij een midlifecrisis – Lester koopt een sportauto, gaat jointjes roken en luistert naar muziek uit zijn jeugd.

Kevin Spacey

Kevin Spacey is in American Beauty weergaloos als Lester Burnham. Hij won in 2000 een Oscar voor de rol.

Hij speelt een veertiger die behoorlijk onkuise gedachtes heeft bij een minderjarig meisje. Jaren later – in 2017 – raakte Kevin Spacey verwikkeld in het #metoo-schandaal.

Acteur Anthony Rapp beschuldigde Spacey van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat zou hebben plaatsgevonden in 1986. Spacey was toen 26, Rapp was 14.

Na Rapp kwamen er meer jonge mannen met soortgelijke beschuldigingen naar buiten. Is de rol van Lester Burnham Kevin Spacey misschien iets te veel op het lijf geschreven?

Meer over