American History X

Edward Norton draait de bak in in American History X

Veronica - zaterdag 2 juli om 23:05

© PREMIERE WORLD
In American History X speelt Edward Norton een neonazistische skinhead. Na de moord op twee Afro-Amerikaanse mannen belandt hij in de gevangenis. Daar komt hij tot inkeer.

Derek Vinyard (Edward Norton) is een neonazi. En dat steekt hij niet onder stoelen of banken.

American History X

Skinhead Derek is lid van een neonazistische groep en hij heeft een tatoeage van een hakenkruis op zijn borstkas. Hij laat er in American History X geen twijfel over bestaan: hij haat iedereen die niet wit is.

Zijn broertje Danny (Edward Furlong) kijkt enorm tegen Derek op. Zelfs als Derek de cel in moet voor de moord op twee Afro-Amerikaanse mannen, blijft Danny hem bewonderen. Alleen: in de cel komt Derek tot inkeer. Hij verwerpt zijn oude racistische ideeën.

Als hij vrijkomt, probeert hij Danny over te halen zijn voorbeeld te volgen.

Edward Norton

De productie van American History X verliep allesbehalve gladjes. Regisseur Tony Kaye kreeg het met hoofdrolspeler Edward Norton aan de stok over hoe groot Nortons rol moest zijn.

Voordat de film uitkwam, uitte Tony Kaye in een advertentie in filmtijdschrift Variety zijn ongenoegen over zijn hoofdrolspeler en de productiemaatschappij: tijdens de montage zouden ze Kaye eruit gewipt hebben. Kaye distantieerde zich van het resultaat.

Of dat een goed idee was is nog maar de vraag. Edward Norton ontving een Oscarnominatie voor zijn rolVan Tony Kaye is sinds American History X weinig meer vernomen.

Meer over