My Foolish Heart

In de voetsporen van Chet Baker in My Foolish Heart

NPO 3 - zaterdag 24 september om 00:00

© filmdepot.nl/api
Een Amsterdamse politieman onderzoekt in de film My Foolish Heart de dood van jazzlegende Chet Baker. Hij ontdekt parallellen tussen zijn eigen leven en dat van de trompettist.

Op 31 mei 1988 overleed trompettist Chet Baker in Amsterdam na een val uit het raam van een hotelkamer. De politie ging uit van een ongeluk.

My Foolish Heart

Zo’n dertig jaar later maakt regisseur Rolf van Eijk een film die zich afspeelt rond de dood van de jazzlegende.

Hij laat twee verhaallijnen parallel lopen: een waarin rechercheur Lucas (Gijs Naber) Bakers dood onderzoekt en een die laat zien hoe de laatste dagen van de trompettist zouden kunnen zijn verlopen.

Met de nadruk op ‘zouden kunnen’: de regisseur geeft aan het begin van de film expliciet aan dat lang niet alles wat hij laat zien in My Foolish Heart op waarheid berust.

De overeenkomsten tussen het (zelf)destructieve gedrag van Chet Baker (Steve Wall) en het leven van Lucas doen wat gekunsteld aan, maar de sfeervolle beelden en het sterke spel van vooral Wall zorgen ervoor dat dat nooit stoort.

Chet Baker

Regisseur Rolf van Eijk luisterde al jaren naar de muziek van Chet Baker toen hij ontdekte dat de trompettist in Amsterdam overleed. In een biografie van de muzikant las hij over de val uit het hotelraam.

"Hij had lange tijd op straat gelegen, want de mensen dachten dat hij een slapende junk was. Dat beeld van die verschrompelde jazzlegende in Amsterdam kreeg ik niet meer uit mijn hoofd. Het plan voor een film was geboren", vertelde Van Eijk aan De Filmkrant.

Eerst wilde hij een 'gewone' biografie maken, maar daar was simpelweg het budget niet voor. Toen er in 2015 in Hollywood plannen waren voor een film over Chet Baker met Ethan Hawke in de hoofdrol, verplaatste de regisseur zijn verhaal naar Amsterdam.

Meer over