Rain Man

Tom Cruise ontvoert Dustin Hoffman in Rain Main

NPO 2 - vrijdag 31 maart om 00:00

© MGM
Rain Man is een klassieker met Tom Cruise en Dustin Hoffman in de hoofdrollen.

Na de dood van zijn vader denkt Charlie Babbitt (Tom Cruise) het familiefortuin in zijn zak te kunnen steken.

Rain Man

Mooi niet dus: Charlie moet het doen met een klassieke Buick uit 1949. Maar wie erft dan al dat geld?

Dat is Raymond (Dustin Hoffman), zijn oudere broer. Gek: Charlie wist helemaal niet dat hij een broer had.

Al vrij snel wordt duidelijk hoe de vork in de steel zit. Raymond heeft een zware vorm van autisme en zit al jaren in een psychiatrische kliniek.

Toen hij zestien was – en Charlie amper drie jaar oud – is hij daarheen verhuisd. Vandaar dat Charlie zich zijn broer niet kan herinneren.

Nu hij dit weet is hij woedend. Zo erg dat hij zijn oudere broer 'ontvoert' om hem over te halen van zijn erfdeel af te zien.

Vanaf dat moment is Rain Man een roadmovie waarin de broers in Charlies geërfde Buick dwars door Amerika rijden. Onderweg leert Charlie zijn broer kennen en waarderen.

Dustin Hoffman

Dustin Hoffman bereidde zich grondig voor op zijn rol in Rain Man. Hij bracht veel tijd door met patiënten, hun familie en psychiaters.

Zo maakte hij zich loopjes en typische trekjes eigen. Op die manier brengt hij leven in een personage dat op papier niet zo heel interessant is.

Raymond zegt niets als hem niet iets gevraagd wordt, hij maakt geen oogcontact. Van ontwikkeling van zijn karakter is ook nauwelijks sprake.

Dat harde werk leverde Hoffman de Oscar voor beste acteur op. Ook bijzonder: Raymond groeide door de film uit tot het stereotype van een persoon met autisme.

Meer over