Duel

Het debuut van Steven Spielberg

Zelfs de allergrootsten der aarde moeten ergens beginnen. Steven Spielberg maakte in 1971 zijn debuut als speelfilmregisseur met Duel.

Steven Spielberg was pas 26 jaar toen hij zijn eerste speelfilm maakte. Het talent van de regisseur is in deze strakke thriller, die precies 90 minuten klokt, al goed te herkennen.

Duel

Met Duel vertelt Spielberg een eenvoudig verhaal, dat op ongeveer eenzelfde manier spanning oproept als zijn latere kaskraker Jaws.

David Mann (Dennis Weaver) is met de auto op weg naar een afspraak als er een grote, vieze, roestige vrachtwagen opdoemt die niet meer verdwijnt. Hij blijft niet alleen achter David aanrijden, hij probeert hem ook af te snijden en van de weg te drukken.

Het is het begin van een gevaarlijk kat-en-muisspel dat naarmate de autorit vordert steeds smeriger vormen aanneemt.

Spielberg bouwt in dit redelijk simpele verhaal de spanning perfect op met behulp van de juiste muziek en prachtig camerawerk.

Steven Spielberg

Steven Spielberg haalde zijn inspiratie voor Duel bij Japanse horrorfilms. Volgens hem is de vrachtwagen in de film zijn versie van een Godzilla-achtig filmmonster.

De acteur die de vrachtwagenchauffeur speelde vroeg aan Spielberg waarom zijn personage David zo graag van de weg wilde rijden.

Het antwoord van de regisseur: "Je bent gewoon een enorme klootzak."

Meer over: