Duidelijke taal

Loes Luca spreekt met laaggeletterde Koos in Duidelijke Taal

NPO 2 - woensdag 22 november om 20:26

© HUMAN
Loes Luca ontmoet in deze aflevering van Duidelijke Taal Koos. Voor zijn behandeling tegen longkanker kreeg hij veel medicijnen voorgeschreven. Omdat hij laaggeletterd is, kon hij de bijsluiters niet lezen, maar dat durfde hij niet tegen zijn arts te zeggen.

“Nederland houdt van moeilijke brieven schrijven”, zegt Elayna. Volgens haar moet dat eenvoudiger kunnen. Ze is laaggeletterd en zit op taalles.

Erasmus Medisch Centrum

Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam heeft haar en Adrie geselecteerd om te ontdekken welke moeilijkheden laaggeletterden ondervinden bij een bezoek aan het ziekenhuis. Loes Luca loopt met hen mee door de lange gangen, langs aanmeldzuilen en wegwijzers. De weg vinden blijkt een ingewikkelde opgave.

Duidelijke Taal

In deze Duidelijke Taal stuit Luca op nog meer problemen in de zorg waar laaggeletterden tegen aanlopen. Zo ontmoet ze Koos, die voor zijn behandeling tegen longkanker veel medicijnen kreeg voorgeschreven. Het lukte hem niet de bijsluiters te ontcijferen, maar dat durfde hij niet tegen zijn arts te zeggen.

Meer over