Dwars door België

Arnout Hauben brengt een bezoek aan de dierentuin in Dwars door België

NPO 2 - zaterdag 8 oktober om 20:35

© VRT
Arnout Hauben wandelt in deze aflevering van Dwars door België richting een bijzondere dierentuin in Wallonië. Het park is gebouwd op de ruïnes van een oude abdij met een duister verleden. In Marcinelle spreekt hij de laatste getuigen van de mijnramp van 1956.

Arnout Hauben bezoekt in Dwars door België een van de bijzonderste dierentuinen van Europa. De Vlaming wandelt naar het Waalse dorp Cambron-Casteau, waar dierenpark Pairi Daiza gebouwd is op de ruïnes van de Abdij van Cambron. De zeventiende-eeuwse toren die nu het vogelverblijf is, behoorde vroeger tot het klooster. In de crypte van de monniken leven nu de vleermuizen.

Arnout Hauben

In deze tweede aflevering ontdekt Hauben dat abdij ook een duister verleden heeft. Verder spreekt hij in Marcinelle de laatste getuigen van de grootste mijnramp uit de Belgische geschiedenis. In een kolenmijn brak in 1956 een felle brand uit, 262 mijnwerkers overleefden het drama niet. Een dochter van een van de slachtoffers vertelt Hauben hoe zij die noodlottige dag beleefde.

Meer over