Dwars door de Lage Landen

Arnaut Hauben en ploeg ontdekken Maastricht

NPO 2 - dinsdag 19 april om 20:27

© VPRO
Arnout Hauben en zijn ploeg van Dwars door de Lage Landen zijn deze week aangekomen in Maastricht, voor hen het startpunt van het Pieterpad. Voordat de drie verder lopen naar het noorden, verkennen ze Fort Sint Pieter en de nabijgelegen grotten.

Arnout Hauben en zijn ploeg beklimmen in Dwars door de Lage Landen de trots van Maastricht: de Sint-Pietersberg. De top ligt op 171 meter hoogte en geeft een imposant uitzicht over de mergelgroeve en de Limburgse hoofdstad.

Dwars door de Lage Landen

Voor Hauben en zijn vrienden is de berg dan ook het startpunt van het Pieterpad, de 498 kilometer lange route naar Pieterburen in het noorden van Groningen. Voordat ze naar het noorden trekken, verkennen ze het driehonderd jaar oude Fort Sint Pieter en de nabijgelegen mergelgrotten. Even verderop in Montfort maakt het drietal kennis met Mientje. Ze praten met haar over een gebeurtenis die het leven van de Limburgse vrouw voorgoed veranderde: in 1944 maakte een granaatinslag een einde aan het leven van haar moeder en haar broertje.

Arnout Hauben

Na de oversteek naar Nederland viel Hauben meteen iets op, vertelde hij bij Op1. “In België zijn de Limburgers lieve, gastvrije mensen, maar in Nederland heb je eigenlijk dezelfde soort Limburgers.” Al wil hij de andere mensen die hij ontmoet zeker niet tekortdoen. Iedereen is even openhartig, en de Vlaming denkt te weten waarom. “Je komt verwaaid aan met een rugzak. Als je mensen zo benadert, merk je dat ze gastvrij zijn en veel willen vertellen. Zo krijg je een heel ander beeld dan dat je uit Hilversum of Brussel komt, met een mooi hemd en een auto met airconditioning. Dan heb je een machtsverhouding.”

Meer over