Dwars door de Lage Landen

Arnout Hauben hoopt in Dwars door de Lage Landen bevers te spotten in de Biesbosch

NPO 2 - zondag 19 mei om 20:17

© De chinezen/VPRO
In een nieuwe aflevering van Dwars door de Lage Landen ontmoet Arnout Hauben in Willemstad getuigen van de scheepsramp met de Rhenus 127. Tijdens de Tweede Wereldoorlog voer dit schip, met aan boord zo’n 1400 Belgische krijgsgevangen, over een mijn in het Hollandsch Diep.

Bevers laten zich niet zo gemakkelijk filmen, zo ontdekt Arnout Hauben in deze aflevering van Dwars door de Lage Landen. Tijdens zijn wandeltocht van Lauwersoog in Groningen naar De Panne in Vlaanderen is de presentator samen met cameraman Philippe Niclaes en geluidsman Ruben Callens aangekomen in Nationaal Park De Biesbosch. Hier hopen de mannen bevers te spotten, maar dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan.

Dwars door de Lage Landen

Even verderop in Willemstad hebben ze een ontmoeting met getuigen van de scheepsramp met de Rhenus 127. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, in mei 1940, voer dit schip, met aan boord zo’n 1400 Belgische krijgsgevangen, over een mijn in het Hollandsch Diep. Volgens de Duitse bezetter kwamen 167 mensen om het leven, maar vermoedelijk waren dit er veel meer.

Meer over