Eastern Promises

Viggo Mortensen is doodeng in Eastern Promises

SBS 9 - dinsdag 6 september om 20:30

© PETER MOUNTAIN
Na de dood van een cliënt belandt een verloskundige in de gevaarlijke wereld van de Russische maffia.

Als een zwanger Russisch tienermeisje overlijdt, gaat verloskundige Anna (Naomi Watts) op zoek naar haar familie. Via het dagboek van het meisje komt ze uit bij een Russisch restaurant.

Eastern Promises

De eigenaar is maffiabaas Semyon (Armin Mueller-Stahl). Ook zijn gewelddadige zoon Kirill (Vincent Cassel) en diens chauffeur Nikolai (Viggo Mortensen) lopen er rond.

Twee jaar na A History of Violence maakt regisseur David Cronenberg met Eastern Promises weer een uitstekende, beklemmende misdaadfilm waarin hij de fenomenen geweld en identiteit onder de loep neemt.

Acteur Viggo Mortensen – die ook te zien was in A History of Violence – schudt met deze rol definitief zijn sympathieke Aragorn-imago uit The Lord of the Rings van zich af. Zijn knappe transformatie tot keiharde Russische gangster (inclusief bijpassend accent) leverde hem een Oscarnominatie op.

Viggo Mortensen

Met zijn rol in Eastern Promises verbrak Viggo Mortensen een belofte aan zijn Lord of the Rings-collega’s. De negen acteurs uit The Fellowship of the Ring lieten na de opnames van die film allemaal dezelfde tattoo zetten.

Ze spraken af dat ze die tatoeage – ‘the nine’ in elfentaal Elvish – nooit zouden laten zien in een andere film. Wie héél goed oplet kan de tattoo in Mortensens ‘topless’ scènes in Eastern Promises zien: op zijn linkerschouder. 

Mortensen is in deze film alleen zo vol getatoeëerd dat het nauwelijks opvalt.

Meer over