Edwin de Vries over In Therapie

In deze eerste aflevering van het tweede seizoen In therapie, waarin gedurende zes weken elke werkdag vijf verhaallijnen zijn te volgen, worden wat losse eindjes van de vorige serie aan elkaar geknoopt.

Piloot Aron (Dragan Bakema) is omgekomen. Volgens zijn vader, vanavond gespeeld door Edwin de Vries (61, foto), is dat de schuld van zijn therapeut Paul Westervoort (Jacob Derwig). Edwin: „Paul heeft niet gezien dat Aron volkomen in de war was en dat neemt zijn vader hem hoogst kwalijk. Hij verdedigt zijn zoon vurig en zorgt er uiteindelijk voor dat Paul wordt geschorst en in therapie moet bij Jonathan Franke (Peter Blok). Een geweldige wending na het eerste seizoen.”

Edwin heeft de eerste serie met veel enthousiasme en bewondering gevolgd. „Mijn broer is psychiater en het onderwerp boeit me enorm. Ik had zelfs het idee om er een serie over te maken, maar toen was men al bezig met In therapie. Ik ben echt jaloers op de schrijver die dit bedacht heeft.”

Edwin werd voor deze rol gevraagd door regisseur Alain de Levita. Hij twijfelde geen moment. Edwin: „Ik schrok me alleen dood van de lange monologen! Soms ben ik twee of drie minuten aan één stuk door aan het woord. Dat zijn flinke lappen tekst en die moesten er in relatief korte tijd in zitten. De situatie is vrij emotioneel. Een vader die zijn kind heeft verloren. Daarin kan ik me goed inleven (Nino, het zoontje van Edwin en Monique van de Ven is overleden). De monologen zijn heel goed geschreven en ontroerden me. De grootste uitdaging was om het niet te sentimenteel te maken.”

Wat maakt deze serie nu zo anders dan andere series?
„Je ziet alleen mensen die praten. Daar moet je als kijker wel geduld voor hebben, maar het is heerlijk om naar te luisteren. De serie is steengoed. De beste acteurs komen voorbij, zoals Jeroen Krabbé (donderdag). Ik vind Jacob Derwig ook fantastisch. Ik volg hem al jaren, hij is ontzettend goed. Jacob heeft de perfecte balans gevonden tussen het uiten en inhouden van emoties. Dat doet hij buitengewoon naturel. Ik geloof hem en dat is voor acteurs het voornaamste. Ik ben benieuwd hoe hij het er nu zelf op de bank vanaf brengt.”

Ben jij ooit in therapie geweest?
„Ja, een paar jaar bij de onlangs overleden beroemde psychiater Louis Tas. Eerst individueel, later in groepsverband. Ik behoor tot de ‘second generation’, Joodse kinderen van Joodse ouders die zijn getraumatiseerd door de oorlog. De therapie heeft voor mij zeer helend gewerkt.”

Reageren