Een goede dood

Professional Nynke moet een lastige knoop doorhakken in Een Goede Dood

NPO 2 - maandag 27 mei om 22:33

© BNNVARA
Yvonne spreekt bij haar psychiater Nynke de voorkeur uit voor euthanasie. Omdat de kans te groot is dat Yvonne anders een poging tot zelfdoding doet, stapt Nynke in Een Goede Dood over haar angst heen om Yvonnes wens in te willigen.

Elena Lindemans werkte ruim twee jaar aan haar documentaireserie Een Goede Dood en in die periode zag ze zes mensen van dichtbij doodgaan. Bij alle geportretteerden was er sprake van geestelijk lijden en allemaal kozen ze voor een waardige dood via euthanasie. Meestal kon die wens ook worden ingewilligd, zoals bij de 58-jarige Yvonne.

Een Goede Dood

In deze laatste aflevering besluit haar psychiater euthanasie te verlenen omdat de kans groot is dat Yvonne anders een poging tot zelfdoding doet. Marij, lijdend aan dementie, is bang om in een verpleeghuis te eindigen en wil euthanasie zodra ze haar huis uit moet. Nu dat moment zich aankondigt, is haar dementie echter in zo'n vergevorderd stadium dat ze wilsonbekwaam is. Tot haar afgrijzen gaat Marij toch naar een verpleeghuis.

Wanneer is Een Goede Dood op televisie te zien?

Deze slotaflevering van Een Goede Dood is op maandag 27 mei vanaf 22:31 uur te zien op NPO2.

Meer over