Ilja Gort heeft een wijnkasteel in Frankrijk en is al jaren gek op dat land. Eerder ging hij voor Gort over de grens al naar Italië, om kennis te maken met de wijncultuur en de culinaire gewoonten. Dat beviel zo goed dat hij in een nieuwe reeks teruggaat naar 'La Bella Italia'. "Ik ben een beetje verliefd geworden op Italië. De zes plekken die ik eerder had bezocht zijn slechts een fractie van wat het land te bieden heeft. Er is nog zo veel meer! De wijn is heel divers, alle smaken proef je hier, van lichte frivole witte tot zware complexe rode. Ik ben Italiaanse wijn steeds meer gaan waarderen." Ilja begint zijn nieuwe tocht in het noordwesten: hij bezoekt een wijnboer op de steile hellingen van Cinque Terre en leert in Genua pesto Genovese maken.
Van een taalbarrière heeft Gort daarbij weinig last. "Ik begrijp wat er wordt gezegd en kan in een soort tarzan-italiaans antwoord geven. Dat gaat heel goed en de Italianen zijn vanaf het eerste moment superhartelijk. Heel anders dan de Fransen; die moet je eerst beter leren kennen." Dat verschil in mentaliteit is ook terug te zien in de manier waarop de wijnboeren werken. "In Frankrijk gaan alle processen zo langzaam als stroop door overmatige regelgeving. En Fransen houden er ook van om zich aan die regels te houden - Italianen zien het juist als een nationale sport om die te omzeilen."