War Horse - een paard op oorlogspad

21 februari 2019 17:15 | kijktips | Door Televizier

© DreamWorks II Distribution

De Engelse boer Ted heeft een probleem: hij moet landeigenaar Lyons betalen, maar hij heeft geen geld. Daarom kan hij niet anders dan zijn paard Joey verkopen.

Met het geld dat Joey oplevert, kan Ted zijn schuld aan Lyons afbetalen. 

War Horse

Het Britse leger koopt Joey en zet het paard meteen op transport naar het Europese vasteland. Daar wordt Joey een War Horse; een paar dat 'meevecht' in de Eerste Wereldoorlog.

Teds zoon Albert (Jeremy Irvine) is ontroostbaar. Hij had een bijzondere band met Joey. De jongen wil met zijn geliefde paard mee naar Europa, maar hij is te jong om in dienst te gaan.

Daar laat Albert zich niet door tegenhouden. Hij steekt op eigen gelegenheid de Noordzee over en gaat op het Europese vasteland op zoek naar Joey.

Dat is nog niet zo eenvoudig: het paard ging met het Britse leger mee de strijd in, maar later komt het in Duitse handen. Ook brengt Joey een tijdje op een Franse boerderij door.

Steven Spielberg

Joey maakt in War Horse gruwelijke dingen mee. De paarden die hem speelden, liepen geen moment gevaar.

Regisseur Steven Spielberg gebruikte voor de prikkeldraadscènes geen echt prikkeldraad, maar rubberen nepprikkeldraad. Als de paarden echt gevaar zouden lopen, gebruikte de regisseur neppaarden en computeranimaties.

Joey is niet één paard, het zijn er veertien. Het paard dat het meest in beeld is, is Finder's Key. Finder's Key heeft een verleden als 'acteur': in 2003 speelde hij al de hoofdrol in Seabiscuit.

Meer over