Eens ging de zee hier tekeer

Huub Stapel maakt de balans op in slot Eens Ging de Zee Hier Tekeer

NPO 2 - zaterdag 25 juni om 20:42

© NPO 2
Na de voltooiing van de Afsluitdijk verwachtte men dat dorpen langs de Zuiderzeekust het moeilijk zouden krijgen, maar veel gemeenschappen kwamen juist tot bloei. In de slotaflevering van Eens Ging de Zee Hier Tekeer maakt Huub Stapel de balans op.

In de laatste aflevering van Eens Ging de Zee Hier Tekeer maakt Huub Stapel een afsluitende ronde langs voormalige Zuiderzeekustplaatsen. Toen negentig jaar geleden de Afsluitdijk werd voltooid, was de verwachting dat veel van die dorpen het moeilijk zouden krijgen. Dankzij de veerkracht van de vissersfamilies groeiden veel plaatsen juist uit tot bloeiende gemeenschappen.

Huub Stapel

Deze tv-serie is gebaseerd op het gelijknamige boek van historicus Eva Vriend, die zelf opgroeide in de Noordoostpolder. Samen met de schrijfster maakt Huub Stapel de balans op. Hun conclusie is: de Zuiderzee mag dan niet meer bestaan, de Zuiderzee-identiteit is rond het IJsselmeer nog altijd springlevend. Verder komen mensen die de presentator in eerdere afleveringen sprak nog eens voorbij.

Meer over