Eitjes uit de vriezer in Hoe Bevalt Nederland?

7 september 2018 09:15 | kijktips | Door Irma Tomas

© AVROTROS
Lara wil graag kinderen, maar haar baarmoeder en eierstokken zijn tijdens haar studententijd verwijderd. Eén eierstok kon worden ingevroren, maar nu is het de vraag of die nu nog genoeg eicellen kan produceren.
Ria Bremer praat deze week in Hoe bevalt Nederland? met Lara, een jonge vrouw met een kinderwens. Tijdens haar studententijd werd Lara's leven overhoop gehaald door medische missers en onzorgvuldigheden en moesten haar baarmoeder en eierstokken worden verwijderd. Eén eierstok kon gelukkig worden gered en die is ingevroren. Acht jaar na dat moment heeft Lara de liefde van haar leven ontmoet en heeft ze samen met haar partner een kinderwens. Omdat Lara zelf geen baarmoeder meer heeft, wordt het krijgen van een baby sowieso een moeilijk verhaal. Dan rijst ook nog de vraag of de destijds ingevroren eierstok nu nog genoeg eicellen kan produceren. Samen met Bremer onderzoekt Lara de mogelijkheden om haar kinderwens toch in vervulling te laten gaan.

Ontwikkeling

De reeks Hoe bevalt Nederland is het vervolg op de gelijknamige serie die Ria Bremer in 1983 maakte. Net als toen zijn er duizenden Nederlandse vrouwen ondervraagd over hun zwangerschap en bevalling, om zo een beeld te schetsen van hoe het ervoor staat in de Nederlandse kraamwereld. Het onderzoek verliep dit keer een stuk sneller: de vragen zijn nu digitaal gesteld, waar dat 35 jaar geleden nog via een papieren enquête gebeurde. Bremer is tevreden, vertelde ze in het AD: "Het geeft een mooi beeld van de ontwikkeling in 35 jaar voortplantingsgeneeskunde. Weinig gebieden in de medische wereld zijn zó veranderd".

Meer over