NOS EK voetbal: Zweden - Oekraïne

EK Voetbal: Zweden of Oekraïne is laatste kwartfinalist op EURO2020

NPO 1 - dinsdag 29 juni om 20:50

© EPA

Zweden en Oekraïne spelen dinsdagavond voor de vijfde keer in de voetbalhistorie tegen elkaar. Op Hampden Park wordt de laatste kwartfinalist van EURO2020 bekend.

Zweden werd verrassend groepswinnaar in poule E voor topfavoriet Spanje, Slowakije en outsider Polen. De verdedigend uiterst solide Scandinaviërs werd voorafgaand aan het toernooi geen enkele kans toegedicht, maar net zoals op elk toernooi is er altijd een land dat boven zichzelf uitstijgt. Die eer lijkt nu Zweden ten deel te vallen. Na de 3-2 zege op Polen, het gelijke spel tegen Spanje en de zuinige 0-1 overwinning op Slowakije zit het met het vertrouwen van de Zweden wel goed.

Andriy Shevchenko

Oekraïne verloor in de poulefase van Nederland (3-2) en Oostenrijk (0-2), maar de 2-1 overwinning op Noord-Macedonië was uiteindelijk genoeg om als één van de beste nummers drie naar de achtste finales te gaan. Het is voor Oekraïne ook gelijk het debuut in de knock-outfase van een Europees eindtoernooi.

Bondscoach Andriy Shevchenko heeft dus al geschiedenis geschreven, maar zal net als in 2012 de Zweden pootje willen lichten. Toen scoorde de voormalig aanvaller in de poulefase twee keer voor Oekraïne tegen Zweden (2-1 zege) op EURO2012. Bij de Zweden scoorde destijds de nog altijd actieve Zlatan Ibrahimovic, die vanwege een knieblessure in de selectie van de Scandinaviërs ontbreekt. 

Meer over